Teorier om populære serier

Nettet flyder over med vilde teorier om tv-serier, og folk holder sig ikke tilbage med at lufte deres tanker til alle, der vil lytte. I de gode, gamle dage sad vi i frokostpausen eller hjemme over kaffen og snakkede om de ting, vi så i biografen eller fjernsynet.

Hvor var det godt, at Maude kunne køre hr. Stein, og hvem var det mon, der skød JR? Nu om dage slubrer nogle hele sæsoner af serier på et par dage, nu hvor forskellige streamingtjenester laver og udgiver serier hele sæsoner ad gangen. Nogle gemmer afsnittene som små hors d’oeuvrer og dukker sig i internetlandet for at undgå spoilers – at få røbet noget fra serien, man endnu ikke har fået set.

Der findes stadig serier, der udkommer på traditionel vis – med et afsnit om ugen, som med deres store budgetter og omfattende plots griber seerne ved næsetangen og placerer os i sofaen uge efter uge ligesom i gamle dage. Fælles for alle serierne er, at på nettet florerer teorierne og tankerne om dem i stor stil, og i modsætning til før i tiden deler og udvikler vi nu spekulationerne på internettet.

Vi kigger på tre af de største serier, både de igangværende og afsluttede, og gennemgår nogle af teorierne med dig, så du er helt up to date ved frokostbordet. Og lad os med det samme slå fast; der er i sagens natur spoilere.


(Dette er en ældre artikel, så nogle teorier eller handlingsforløb kan have ændret sig)


Westworld

HBO’s store sci-fi-satsning baseret på den gamle Hollywood-film af samme navn fra 1973 blev spændt ventet og med det samme et hit. Med store skuespillere som Anthony Hopkins og danske Sidse Babett-Knudsen og et kæmpe budget sidder mange og bruger den ulidelige ventetid på at spekulere i, hvad der skal ske, og hvad det hele betyder.

Spoilers herfra

Hvem er egentlig robotterne?

Serien handler som bekendt om androider i en temapark, hvor gæsterne kan boltre sig i en kunstigt skabt western-verden. Men selv blandt dem, der står bag parken, er der androider, og det blev røbet i afsnit syv, at Bernard også er en androide skabt i Arnolds billede. Det har fået seere til at spekulere i, hvorfor Ford har skabt ham. Er det, fordi han ikke kunne undvære den forsvundne grundlægger og ville kunne kontrollere ham? Måske er Ford selv en androide skabt af Arnold, som slog Arnold ihjel og skabte en robot-kopi af sin skaber?

Flere tidslinjer

Der er også meget spekulation i tidslinjerne i serien, og mange mener, der er op til tre forskellige tidslinjer i spil, hvilket bidrager yderligere til forvirringen. Det er små ledetråde, der giver anledninger til det. For eksempel blev det slået fast i sæsonafslutningen i december, at The Man in Black, Ed Harris’ rolle, er den unge, blide William som ældre. Det giver to tidslinjer, hvor vi følger Williams første tid i Westworld og den tid, hvor han er blevet til The Man in Black, der på sadistisk vis terroriserer androiderne. Men en tredje tidslinje blotlægges muligvis ved at androiden Dolores, en af de ældste androider, som William betages af og følger i sin tidslinje, får flashbacks til en massakre i en lille by, der er helt dækket af sand, da hun står der med William. Altså er der en handling fra en tid før The Man in Blacks ungdom.

Det hele er en matrix

Det hele er et eksperiment, og alle i serien – skabere, gæster og værstsandroider – er androider skabt for at se, hvordan kunstig intelligens vil udvikle sig, hævder en teori. Faktisk er der nogle, der går skridtet videre og mener, at det hele er ligesom ’The Matrix’, hvor det er bevidstheden, der uploades til en alternativ verden. Der er sågar dem, der mener, at vi allerede nu – os alle sammen – lever i en simuleret verden a la ’The Matrix’, eller som teorien hævder; ’Westworld’.

Game of Thrones

’Game of Thrones’ var HBO’s helt store satsning, da de tog fat på George R.R. Martins meget populære bogserie om magtkampene i de store familier i fantasy-landet Westeros. Seriens første afsnit rullede over skærmene i 2011, og den er siden blevet en af de mest populære nogensinde. I og med at seriens handling allerede har overhalet bøgerne, ventes hver sæson og afsnit med længsel efter lunser om, hvad der sker i den kyniske og uforudsigelige verden.

Spoilers herfra

Mange Targaryens

Fans gransker stillbilleder og symboler i ét væk. En af hovedpersonerne, Jon Snow, skal så grueligt meget igennem, og da han blev myrdet i sæsonafslutningen i sommeren 2015, eksploderede internettet med teorier. Kunne Martin virkelig finde på at myrde en af sine mest elskede figurer? Han havde gjort det før, men der var så mange løse ender. Ville Jon blive vakt til live som White Walker, seriens zombie-trussel fra det iskolde nord bag muren? Da Jon i begyndelsen af sæson seks blev vakt til live igen af præstinden Melisandre, og ikke som White Walker, kunne fansene tage fat på det største mysterium om Jon Snow: Hvem er hans forældre?

I sæsonafslutningen i sæson seks, og dermed det nyeste afsnit, røbedes det, at Jon slet ikke var Ned Starks uægte søn, men hans søster, Lyannas. Er faderen dermed Rhaegar Targaryen, der bortførte – eller stak af sammen med – Lyanna i sin tid? Dermed er Jon en Targaryen ligesom Daenerys, dragemoderen.

Det menes også, at den drikfældige dværg, Tyrion, også kunne være en Targaryen, hvis nu den gale konge, Aerys, voldtog hans mor, Joanna Lannister, som han var lun på ifølge bøgerne. Det ville forklare, hvorfor hendes mand og Tyrions formodede far, Tywin, hadede sin søn så meget.

Hvis teorierne holder stik, vil det skabe en stærk, targyriensk spydspids mod White Walkerne, der truer med at smadre menneskeheden i Westeros.

Tidsrejsende dreng

Bran, den yngste, lamme Stark-søskende, har evnen til at rejse i tid og sted ved sine syn. Vi har nu set, hvordan han i et flashback til sin fars ungdom kunne påkalde sig farens opmærksomhed på tværs af tid og rum. Hvis Bran får styrket denne evne, kan han have været den,der rejste tilbage i tid og talte i den gale konges øre, så det slet ikke var stemmer, han hørte, som drev ham til vanvid, men Bran, der prøvede at sige noget til ham. Dermed ville Bran have startet det kaos, han selv befinder sig midt i nu.

Det er en videreudvikling af denne teori, at Bran faktisk også var Bran the Builder, der byggede Winterfell og muren mod nord for 8000 år siden, da Bran har vist, at han ikke kun kan overtage bevidstheden i dyr, men også mennesker, som set med Hodor. Han er desuden opkaldt efter ham, og hans yndlingshistorier som barn var om netop Bran the Builder.

Muligt incestmord

Med et så omfattende persongalleri er det nemt at kombinere og udtænke træk på kryds og tværs, og vi kan umuligt dække dem alle her. Men vi kan løfte sløret for, at der er tanker om, at Little Finger vil gifte sig med Cercei Lannister for at få magten, eller at hendes bror/elsker Jaime vil slå hende ihjel, fordi en heks sagde til hende, da hun var barn, at en ’valonqar’– en lillebror – vil slå hende ihjel.

Dette kunne også være hendes forhadte dværgelillebror, den førnævnte Tyrion, men det ville være mere skandaløst, hvis det var incest-partneren, der blev født få minutter efter hende selv.

Paparazzier bidrager

Skuespillere og locations bliver overvåget, og der opstår hele tiden nye rygter og teorier, hver gang en skuespiller ses i en lufthavn eller et set. F.eks. er skuespilleren, der spiller Gendry, Robert Baratheons uægte søn, der forsvandt ud af serien i en robåd for et par sæsoner siden, set på Island sammen med Jon Snow. Mødes de to skuespillere bare som venner, eller er det, fordi Gendry vil bruge sine evner til at smede en stærk rustning til Jon i kampen mod White Walkersne?

Breaking Bad

’Breaking bad’ er en nu afsluttet serie om den kræftramte kemilærer, Walter White, der begynder at lave metamfetamin sammen med en af sine mere håbløse, dumpede elever, Jesse Pinkman, for at få råd til at betale for sin kræftbehandling. Som serien skrider frem, bliver Walter mere og mere forskruet og kynisk og, ja, ’breaker bad’.

Serien blev voldsomt populær, og naturligvis begyndte fansne at spekulere i den.

Spoilers herfra

Walter er ikke død

En af de mere udbredte teorier er, at Walter ikke døde af de det skudsår, han fik i det sidste afsnit, hvor vi ser ham ligge døende på gulvet i sit laboratorium. Nogle mener, at han overlevede skuddet og blev inrulleret i et vidnebeskyttelses-program – og bliver til Hal Wilkerson, faderen fra serien ’Malcolm in the Middle’, som spilles af den samme skuespiller.

En anden af Walter døde ikke-teorierne tager højde for, at Walter havde en terminal kræftsygdom, men at han kurerede sig selv med ricin. Selv om ricin kan dræbe kræftceller, var Walter kemilærer og ikke læge, så det er ikke sandsynligt, han ikke bare endte med at slå sig selv ihjel med behandlingen.

Der er også den teori, at Walter slet ikke døde på laboratoriegulvet i det sidste afsnit, men allerede i afsnittet før, hvor han skulle fryse ihjel i sin bil, og hele det sidste afsnit, hvor der afrundes og afregnes i alle de løse plot-ender, er hans drøm, mens han dør.

Zombieapokalypse

En af de mere stædige teorier går ud på, at ’Breaking Bad’ er forløber til handlingen i zombie-serien fra samme produktionsselskab nemlig ’The Walking Dead’. Her er tanken, at Walter med sin karakteristiske meget blå metamfetamin medførte menneskehedens undergang, og metamfetaminen gjorde alle de døde til dræbende zombier. Fansne understøtter denne teori med, at man i sæson to af ’The Walking Dead’ ser en af karakterernes pose med stoffer, hvor man tydeligt ser noget af Walters meget blå metamfetamin, og at den samme bil – en karakteristisk rød Dodge Charger – forekommer i begge serier. Slutteligt siger en af karaktererne i ’The Walking Dead’, at hans lillebror fik sine stoffer fra en hvid, spinkel dealer, der sagde ’I’m gonna kill you, bitch’. Dette kunne lyde som den unge Jesse Pinkman, der sluttede mange af sine sætninger med ’bitch’.

Breaking good

Nogle mener, at selvsamme Jesse, som man ser køre ud i horisonten i sidste afsnit, ender med at gøre det modsatte af Walter og ’breaker good’ ved at blive kemilærer og undervise fremtidens unge. Denne teori tager ikke højde for, at Jesse langtfra er typen, der på nogen måde er i stand til at gennemføre en uddannelse, og at han højst sandsynligt vender tilbage til sit tidligere liv som småkriminel junkie.

We hate Skyler

Serien udløste et decideret had til Walter Whites kone, Skyler, som mange mente var dominerende, selvoptaget og hyklerisk. Nogle mener, at Walters og Skylers søn slet ikke er Walters, men hendes med elskeren, Ted. Dels fordi skuespilleren, der spiller sønnen, ligner Ted-figuren mere, og fordi at Ted på et tidspunkt spørger til, hvordan sønnen har det, Skyler svarer, han har det fint, og Ted svarer ’Ja, han har gode gener’. Selv om dette kunne være en kompliment til Skyler, ser mange det som en bekræftelse af, at sønnen i virkeligheden er Teds.

Skyler bebrejdes også for at være den, der har givet Walter den kræft, som tvinger ham ud i den fatale spiral, som serien viser, fordi hun ryger. Han skulle have fået kræften af passiv rygning fra den irriterende kone.

Det stopper aldrig

Under researchen til denne artikel dukkede helt utrolige myriader op af teorier om selv meget gamle serier, og du kan snildt få en hel dag til at gå med at grave. Mangler du lige at høre mere om en serie – gammel eller aktuel – vi ikke dækker her, så prøv at google; der er så helt utroligt mange tanker, folk gør sig om selv de mindste ting i netop din yndlingsserie.

Leave a Comment

Your email address will not be published.